Krásný den, je čas na dovolenou. I vy si ji zasloužíte. Ale nebojte, všechny objednávky vytvořené od 27.7. budou neprodleně vyřízeny po 3.8. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto.

Tážín - Znáte?

Tážín -  "Pojem" severoafrické kuchyně

S tážínem jste se setlali nejpravděpodobněji na své dovolené v Maroku, Tunisu nebo Alžíru.Tážín je dvoudílná kónická kameninová nádoba. Skládá se s mísy a kónického poklopu. Z historie víme, že nomádi v severní Africe používali tážín jako „přenosnou pec“, která jim umožňovala připravovat jídlo kdykoli. Základ - mísa tážínu je široká a mělká; jeho kryt má kuželovitý tvar a je na těsno. Společně tyto dva kusy vytvářejí jakousi hliněnou pec, která byla tradičně umístěna na otevřeném ohni k vaření. Zatímco se jídlo vaří, pára stoupá do kuželu, kondenzuje a poté klesá zpět do misky. Tato metoda vaření je také  podobná metodě všech tradičních holandských pecí. Tážíny byly tradičně vyráběny z kameniny a nebyly glazované. V dnešní době jsou na trhu tážíny, které jsou vyráběny z různých druhů materiálů, tradiční glazované, malované i dokonce skleněné a elegantně zdobené. Pokud si chcete koupit tážín, musíte se rozhodnout, zda ho chcete použít k podávání jídla nebo vaření. Ty, které jsou určeny k podávání jídla, jsou často krásně zdobené, ale nemohou být vystaveny teplu.

Tážín je ale i název pokrmu, který tradičně připravují národy severní Afriky, a který může a nemusí být připravován v této speciální keramické nádobětážínu. Pokrmy tážíny jsou různé, existuje mnoho receptů, lze je připravovat moderně v hrnci na plotně. Je ale možné zvolit tradiční přípravu v tážínu a to buď v troubě, na plotně nebo na žhavých uhlících. Výhodou tážínu je, že díky pomalému vaření v nádobě kónického tvaru si všechna použitá zelenina i další suroviny uchovávají dokonalou chuť a všechny živiny a vitamíny. Tak neváhejte a pořiďte si také svůj tážín a buďte za hvězdu před vaší návštěvou!

Nyní si můžete přečíst dva recepty, z nichž jeden je na pokrm připravovaný v hrnci a druhý v tradičním tážínu.

Marocký hovězí tážín s datlemi a medem

2 porce

Hlavní marocká chuť a vůně tohoto dušeného masa vás okouzlí. Může za ní speciální kombinace koření s názvem Ras el Hanout. Doslova v překladu „vedoucí obchodu“ byl vždy Ras el Hanout tradičně směsí toho nejlepšího koření, které jste v obchodě mohli zakoupit. Tato směs koření ukazují na silný arabský, španělský a severoafrický vliv na marocké jídlo. Specifická kombinace Ras el Hanout se může malinko lišít, ale bývá v ní koriandr, římský kmín, nové koření, kardamom, zázvor, černý pepř a kurkuma.

Zde si můžete namíchat vlastní směs:

2 čajové lžičky mletého zázvoru

2 čajové lžičky mletého kardamomu

2 čajové lžičky muškátového květu

1 čajová lžička mleté skořice

1 čajová lžička mletého nového koření

1 čajová lžička mletého koriandru

1 čajová lžička římského kmínu

1 čajová lžička mleté kurkumy

1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

1/2 čajové lžičky mletého bílého pepře

1/2 čajové lžičky mletého kajenského pepře - chilli

1/2 čajové lžičky semene mletého anýzu

1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku

Tak zkuste! Barevně označené koření nesmí chybět.

Suroviny:

300 g mletého hovězího masa

4 datle a 4 švestky nebo meruňky

1 svazek koriandru nebo petržele

1 mrkev

6 mandlí nebo kešu

1 červená cibule

1 šálek kuskusu

2 lžičky Ras El Hanout

1 skořicová tyčinka

2 lžíce rajčatové pasty

1 šálek vývaru a 1 polévková lžíce medu

Postup:

1. Připravte si všechny ingredience: Umyjte a osušte čerstvé suroviny. Oloupejte a nakrájejte česnek. Datle, sušené švestky a mandle nahrubo nakrájejte. Vyberte lístky koriandru ze stonků. Oloupejte a nakrájejte mrkev na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2. Zahřejte 1 šálek vody a velkou špetku soli do varu. Jakmile voda vře, vmíchejte kuskus a vypněte oheň. Hrnce přikryjte a nechte 5 až 7 minut stát, nebo dokud se veškerá voda nevstřebá. Hotový kuskus našpulte vidličkou.

3. Zatímco se kuskus vaří, opečte mandle na suché pánvi za občasného míchání na 1 až 3 minuty nebo dokud se mandle nerozvo. Opečené mandle přeneste do malé misky.

4. Ve hrnci zahřejte 2 čajové lžičky olivového oleje na střední teplotu. Přidejte mrkev, cibuli a česnek. 4 až 5 minut restujte, nebo dokud mrkev a cibule nezměknou; dochuťte solí a pepřem.

5. Zvyšte teplotu a přidejte mleté hovězí maso, dochuťte solí a pepřem. Vařte 4 až 6 minut, dokud není hovězí maso úplně hnědé.

6. Snižte teplotu. Přidejte směs koření ras el hanout. Přidejte rajčatovou pastu; vařte 30 sekund až 1 minutu, nebo dokud nezkaramelizuje. Vmíchejte datle, sušené švestky, skořici, med, hovězí vývar a 2 šálky vody; dochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou teplotu. Duste 3 až 5 minut, nebo dokud mírně nezhoustne. Sundejte z vařiče a vyhoďte tyčinku skořice. Na talíře rozdělte kuskus, na který servírujte hovězí. Ozdobte nasekaným koriandrem a mandlemi. Mňam!

Tážín s kuřecím masem

Příprava v nádobě tážínu

Suroviny pro 5 až 6 osob:

1. 

Marináda na maso:

 4 lžíce olivového oleje

 2 stroužky česneku 

 šťáva z poloviny citronu

 1 lžička citronové kůry

 1 lžička zázvoru

 1 lžička římského kmínu 

 1 lžička mletého koriandru

 1 lžička kurkumy

 1 lžička sladké papriky

 1 lžička skořice

 1 lžička chilli vloček

 2 lžičky soli 

 1 lžička pepř

 1 hrst čerstvé petrželky

2.

 5–6 ks kuřecích čtvrtek

 1/2 žluté papriky 

 1/2 červené papriky

 1 cibule

 2 stroužky česneku 

 1 malá cuketa

 200 g uvařené cizrny

 1 lžíce chilli pasty (harrissy) nebo smíchejte chilli s troskou vody

 hrst sušených meruněk

 400 g drcených rajčat v plechovce 

 sůl a pepř 

 

 

Postup:

Den předem si nachystejte maso a marinádu. Očištěné kuřecí čtvrtky vložte do mísy, přidejte olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu a veškeré koření na marinádu. Pořádně promíchejte, aby byly všechny kousky masa dobře obalené marinádou, mísu přikryjte fólií a nechte v lednici odpočívat ideálně přes noc.

Druhý den si rozehřejte troubu na 190°C. Na pánvi zprudka opečte kuřecí čtvrtky (cca 3 minuty z každé strany).

Cibuli a česnek si nakrájejte na jemno, cuketu a papriky na kostky. Opečené maso odložte stranou a v pánvi na výpeku z masa na mírném plameni orestujte cibuli a česnek až cibule zesklovatí. Přidejte cuketu, papriku i cizrnu a nechte asi 5 minut restovat. Poté zalijte drcenými rajčaty, promíchejte a nechte asi 5 minut povařit.

Zeleninovou směs vložte do spodní části tážínu, poklaďte sušenými meruňkami a vyskládejte na ně orestované maso. Přikryjte poklicí tážínu a nechte asi 30 minut péct na 190°C. Po této době prudce zvyšte teplotu maximálně na 225°C, asi 5 minut pečte a poté troubu úplně vypněte. Troubu v žádném případě neotvírejte.

Díky teplu a keramickému tážínu, který ho skvěle udržuje, se bude pokrm pomalu táhnout až 3 hodiny. Pozor při kontrolování, abyste se neopařili.

Podávejte s kuskusem, burghulem nebo rýží.