3 jednoduché a úžasné recepty s datlemi a datlovou pastou
3 jednoduché a úžasné recepty s datlemi a datlovou pastou
Nebojte se připravit něco nového ze zdravých surovin. Datle jsou plody datlové palmy, která se pěstuje v mnoha tropických oblastech světa. Datle se v posledních letech staly velmi populární. Datle se mohou pochlubit vysokým obsahem některých důležitých živin a jejich konzumace přimáší řadu zdravotních benefitů a různých vyžití v zdravé výživě.
Datlový dort
Tento jednoduchý recept svedou i děti. Mohou příjemně překvapit maminku nebo tátu.
Suroviny
20 vypeckovaných datlí nebo 200 g datlové pasty - Datlová pasta Bayara 1 kg - Doteky orientu
¾ hrnku mléka
¾ hrnku cukru
1 hrnek mouky
1/2 hrnku oleje
prášek do pečiva
2 lžíce na drobno pokrájených ořechů
špetku mletého kardamonu, Kardamom mletý Bayara 125 g, 330 ml - Doteky orientu
popř.a nebo ještě špetku mleté skořice, Skořice mletá Bayara 40 g, 100 ml - Doteky orientu
Postup přípravy receptu
-
Datle vypeckujeme, dáme do misky a zalijeme mlékem. Misku s mlékem a datlemi dáme asi na pár minut ohřát do mikrovlnky (nebo datle necháme přes noc v teplém mléce) aby datle změkly. Přidáme cukr a rozmixujeme na jemno (viz. fotka). Pokud použijeme datlovou pastu, toto předchozí odpadá, huráááá. Datlová pasta Bayara 1 kg - Doteky orientu
-
Přidáme olej a zamícháme. Dále přidáme po troškách prášek do pečiva s moukou a zamícháme. Nakonec přidáme (dle chuti) vlašské ořechy a špetku kardamonu (prášek).
-
Vylijeme do formy. Troubu máme rozehřátou na 170°C a pečeme asi 35-40 minut (vyzkoušíme špejlí).
Poznámka
Dort může mít různé tóny hnědé až po černou - záleží na druhu datlí.
Ač se to možná nezdá, dort má úžasnou chuť a vůni :) možno podávat s vanilkovou zmrzlinou :) nebo ke kávě :)
Datlové muffiny s ovocem
Suroviny
80 g datlové pasty - Datlová pasta Bayara 1 kg - Doteky orientu
1 zralý banán
100 g ovesných vloček
50 g pohankové nebo jiné mouky (rýžová, kokosová)
30 g mletých mandlí
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
45 g kokosového oleje
Kokosový olej Anmol gold Dabur 500 ml - Doteky orientu
1 vejce
50 ml rostlinného mléka (nebo jiného, dle vás)
cca 150 g ovoce podle sezóny a vaší chuti, nebo třeba plátky mandlí
Postup přípravy receptu
-
Datlovou pastu dáme do misky, zalijeme 30 ml horké vody a rozmícháme. Přidáme nakrájený banán, vidličkou rozmačkáme a promícháme s datlovou pastou.
-
Vločky rozmixujeme na mouku, smícháme s pohankovou moukou, mandlemi a práškem do pečiva. Přidáme rozehřátý olej, vejce, mléko a datle s banánem. Vymícháme hladké těsto a nakonec lehce vmícháme nakrájené ovoce.
-
Těstem naplníme košíčky na muffiny a pečeme na 170°C přibližně 35 minut.
Poznámka
Místo datlové pasty můžeme použít datle, které na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme do vody a pak rozmixujeme.
Mléko můžeme samozřejmě použít i obyčejné. Pekla jsem kvůli kamarádce, která má celiakii.
Datlové raw tyčinky s kešu ořechy a meruňkami
Super nenáročný recept na raw tyčinky ke svačině i do práce.
Nepeče se, hurá.
Bude vám stačit slabá půlhodinka a je to.
Suroviny
400 g datlové pasty
Datlová pasta Bayara 1 kg - Doteky orientu
100 g kešu
Kešu oříšky jumbo Bayara 200 g - Doteky orientu
100 g sušených meruněk
Meruňky sušené Bayara 200 g - Doteky orientu
Postup přípravy receptu
-
Datlovou pastu pokrájíme na menší kousky, vložíme do misky, přisypeme nahrubo pokrájené kešu ořechy a sušené meruňky pokrájené na menší kostičky. Vše spolu důkladně propracujeme v kompaktní hmotu, ze které hned tvarujeme tyčinky o hmotnosti cca 60 g.
-
Každou tyčinku zvlášť zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v lednici. Takto vydrží v chladu i několik týdnů. Chutnají skvěle, dodají potřebnou energii, jsou zdravé bez přidaného cukru a oproti kupovaným, vyjdou minimálně 5 x levněji.