POZOR: Nyní nakupujte se slevou 10 % na potraviny a koření značky Bayara: Vložte si kód BAYARA10 do košíku.

Káva, kdo by si ji odpustil.

Zajímavá fakta o arabské kávě.

  1. Jako arabská káva se označuje ten druh, který se připravuje z kávových bobů druhu Arabika, který je jedním ze dvou prominentních druhů kávy.
  2. Dalším je druh Robusta. Pěstuje se v nadmořské výšce od 1 200 metrů do 1 500 metrů a produkce kávy druhu Arabika se podílí přibližně 80% na světové výrobě kávových bobů.
  3. Je považována za výjimečnou pro svou vynikající chuť a kvalitu.
  4. Ve většině arabských zemí po celém Středním východě káva představuje důležitou součást jejich vřelé pohostinnosti a tradice.
  5. Ve skutečnosti si vyvinuli vlastní unikátní způsob vaření a přípravy kávy.

 

Historie

Podle obecných faktů káva pochází z Etiopie, kde má dlouhou historii datovanou do 9. století. Objev účinků kávy je z velké části připisován Kaldimu, který byl pastýřem koz, a který si poprvé všiml zvýšené fyzické aktivity koz při žvýkání některých bobulí. Na základě informací tohoto pastýře provedl opat místního kláštera experimenty s použitím těchto bobulí, které nakonec potvrdily povzbuzující účinky kávových bobů ve formě nápoje.

Během 15. století se tento nápoj připravovaný z kávových bobů dostal do oblastí Středního Východu a severní Afriky a později se jeho obliba rozšířila do Itálie a dalších evropských regionů i do Ameriky. Dnes je káva hojně konzumována po celém světě díky její bohatému aroma a lákavé chuti.

Příprava

Přestože se obecně mluví o arabské kávě, dělí se na dvě podle způsobu přípravy:

  1. Al-qahwa (Saúdská, turecká káva) a
  2. arabská Khaleeji káva.

 

Zatímco qahwa je připravena s použitím více pražených bobů, Arabská káva se připravuje z míň pražených bobů, které se melou na jemno. V UAE se většinou nazývá Khaleeji. Kávové boby jsou snadno dostupné v arabských supermarketech, trzích a dokonce i v velkých obchodních domech.

Vlastní příprava nápoje

  1. Začíná naplněním tradiční kávové varné konvice dalláh vodou.
  2. Pro docílení výjimečnosti arabské kávy se později přidává koření jako je kardamom, hřebíček a šafrán.
  3. K vroucí vodě se přidá mletá jemně pražená káva a poté kardamom a hřebíček.
  4. Po 10 minutách se nádoba odstaví a čeká se, až si káva sedne.
  5. Poté se káva přelije do servírovacích termosek.

 

Fakta o výživové hodnotě kávy

Malý šálek uvařené arabské kávy je téměř bez kalorií nebo tuku. Obsahuje minimální množství bílkovin, které tvoří kalorickou hodnotu kávy. I když arabská káva sama neobsahuje sacharidy, když si dáme kávu s cukrem nebo smetanou určitě musíme počítat s nějakými kaloriemi navíc.

Zdravotní přínos

Výzkumy odhalily, že pití arabské kávy může přispět k minimalizaci nástupu takových vážných onemocnění jako cukrovka typu II, demence, onemocnění srdce, a dokonce i určitých typů rakoviny. Kvůli obsahu kofeinu je třeba pít kávu v takovém množství, abychom neměli problémy se zúžením cév. Obdobně platí, že lidé s vysokým krevním tlakem by měli snížit celkový denní příjem kávy a lidé trpící nespavostí by neměli pít kávu v odpoledních a večerních hodinách.

Etiketa

S arabskou kávou, nedílnou součástí zvyků a kultury lidí na Středním Východe, se můžete setkat především jako host na návštěvách v tradičních rodinách, a při zvláštních příležitostech, jako jsou měsíc půstu Ramadán a oslavy svátků Eid. Často se také podává při společenských a obchodních setkáních. Arabská káva není unikátní pouze z hlediska její přípravy, ale také pro zvláštnost jejího servírování a způsob, jakým je popíjena. Popíjí se z findžánu, roztomilého, malého šálku, které vám bude jen napůl nalit. Očekává se totiž, že host by měl vypít více než jeden šálek. Obyčejně se čeká, že vypijete tak tři šálky. Po kývavém pohybu findžánem dáte najevo, že už si nepřejete znovu nalít.

arabská káva

  

 

731_dallah-na-kavu

Kávu, která vám dozajista zachutná si můžete zakoupit zde: 

https://www.dotekyorientu.cz/arabska-kava

 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz