POZOR: Nyní nakupujte se slevou 10 % na potraviny a koření značky Bayara: Vložte si kód BAYARA10 do košíku.

Karak - znáte?

Karak Tea

Slyšeli jste nebo dokonce ochutnali tento zajímavý typ čaje tolik oblíbený mezi místními obyvateli ve SAE? Nazývá se Karak Tea nebo Chai Karak. Mnoho místních obyvatel zamíří do malých čajoven v okolí, když ráno jedou do práce a nestíhají-li snídat, koupí si i čerstou parátu s vejcem a se sýrem. Mňam. (chléb pocházející z Indie). Čaj je připravuje většinou pouze z sypaného kvalitního černého čaje, mletého kardamonu, šafránu a kondenzovaného mléka a cukru.

Tento karak, levný čajový nápoj, je tu všude lehce k dostání, ve dne i v noci. Místní obyvatelé si ho často cení jako šáleku kávy. Taková čajová verze, se kterou tu tradičně začíná den. Kávu si pak vychutnají až ve svých kancelářích nebo obchodech. Lidé si chutný karak kupují i po celý den a bežně ho pijí v pohodlí svých aut, protože většina těchto malých čajoven funguje také jako donáška do auta.

Zkuste si ho připravit doma a přenést se s ním do teplých krajů,...

Recept:

  • 2 šálky vody
  • 3 lžičky černého sypaného čaje
  • 2 až 4 lusky drceného kardamomu nebo špetku mletého kardamomu
  • 1/8 lžičky šafránu (nemusí být, ale je velmi žádaný)
  • 1 až 2 celé skořice
  • 2 až 4 kousky čerstvého zázvoru, nebo 2 lžičky mletého zázvoru (nemusí být)
  • 3 lžičky cukru (nebo podle chuti)
  • 1/3 šálku kondenzovaného mléka nebo šálek plnotučného mléka

Pokyny:

V malém hrnci přiveďte vodu se skořicí a zázvorem k varu. Po rozvonění:

Přidejte černý sypaný čaj do vroucí vody a nechte jej minutu povařit.

Přidejte drcený kardamom a šafrán a nechte čaj vařit asi 30 sekund.

• Na konec přidejte cukr a kondenzované mléko a přiveďte k varu. Odstraňte z plynu a pak znovu přiveďte k varu. Pokračujte v tom po dobu 5 minut, dokud karak nebude mít bohatou karamelovou barvu.

Přes čajového sítko přeceďte a ihned podávejte.

Nyní, pokud vás to zajímá, si můžete přečíst o zdravotních výhodách karaku.

Pokud znáte zdravotní přínosy indického masala čaje, karak čaj je ve skutečnosti stejný nebo velmi podobný nápoj. Rozdíl je v tom, že karak je ze Středního východu, zatímco masala chai je indický název.

Běžně se karak vaří s pouze s kadamomem a šafránem, a v tom se liší od pořádného masala chai. Doporučujeme, pokud zvážíte zařadit do jídelníčku zdravý a léčivý masala čaj, nejprve začít s karakem.

Jaké jsou přínosy masala chai pro zdraví?

Karak čaj se konzumuje převážně v zemích Perského zálivu, ve Spojených arabských emirátech, Kataru, Saúdské Arábii a Kuvajtu. V těchto zemích je považován za populární nápoj na probuzení, ve skutečnosti je tak populární, že se popíjí kdykoliv přes den. Proč jsou ale oba ( karak i masala chai) tak populární?

Výhody pravidelného pití:

Čaj zabraňuje rozvoji cukrovkySeznamte se s první ze zdravotních výhod masala čaje. Ingredience v čaje pomáhají zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi zvýšenou produkcí inzulínu.

Zmírňuje menstruační křeče. Mnoho z místních žen si to ani neuvědomuje, ale čaj také přirozeně zklidňuje menstruační křeče, zejména je to znát u některých žen, které tím trpí a mívají nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu (PMS). Čaj poskytuje přirozený uklidňující účinek na nervy a hladké svalstvo. (kardamom)

Čaj snižuje nadýmání. (fenykl a badyán)

Čaj reguluje krevní tlak. Pití čaje může pomoci s problémy souvisejícími s kolísavým krevním tlakem.

Čaj má určitý vliv i na rakovinu. Moderní výzkum zjistil, že antioxidační vlastnosti čaje masala chai také pomáhají v boji proti množení rakovinných buněk. Mohou za to tři hlavní ingredience, koření v masala čaji. Jsou to kardamom, zázvor a skořice. V arabské verzi nejsou zázvor a skořice až tak časté.

Čaj posiluje imunitní systém. Další složky, které bývají použity jsou hřebíček a již zmíněná skořice. Jsou známými imunitními boostry - posilovači. Pomáhají také při udržení obranného systému těla.

Masala čaj je také antioxidant. Hřebíček (opět) pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tvorbu plaků, které způsobují kardiovaskulární onemocnění. (také pepř černý)

Ostatní koření udržují pod kontrolou např. krevní tlak a srdeční frekvenci. (kardamom)

Čaj je protizánětlivý. Přísady, bylinky a koření v karaku spolupracují a snižují možný zánět v těle. Nejvýznamějším kořením, které je znémé svým protizánětlivým účinkem je zázvor a hřebíček.

Čaj rychle zvyšuje energii. Černý čaj, který je základní složkou čaje masala chai i karaku, rychle zvyšuje energii. Je to způsobeno vedlejšími účinky kofeinu.

Čaj je nápomocen v léč běžného nachlazení a chřipky. Běžné nachlazení a příznaky chřipky mohou být léčeny i karakovým čajem díky jeho protizánětlivým, antifungálním a antibakteriálním vlastnostem. (zázvor a skořice)

Takže vážení, vylepšeme si alespoň někdy náš běžný čaj trocha kořením a naše chuťové buňky i tělo nám poděkuje.

Hezký den. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz