Ibišek

Ibišek a jeho zdravotní benefity

Shnutí:

Ibišek není jen pokojová rostlina s překrásnými květy. Ibišek súdánský (latinsky Hibiscus sabdariffa), jedna z variací velké rodiny ibišků tvoří součást skoro všech ovocných čajů a používá se pro léčebné účely. Sušený ibišek slouží jako červené barvivo a zároveň čaj obohacuje o mnohé léčivé účinky. Ibišek súdánský je jednoletá rostlina, jejíž květy mají červenou i bílou barvu s červeným středem. Právě ony červené části se dále využívají k přípravě čaje nebo k výrobě džemů apod. Ibiškový čaj, oblíbený zejména v Egyptě, Súdánu, Thajsku a mnoha dalších zemích, je cenným zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, vitamínů skupiny B a také minerálů (např. vápníku, hořčíku a železa).

Ibišek má následující léčivé účinky:

  • Snižuje krevní tlak, hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi.
  • Pomáhá zpevňovat cévní stěny a zvyšuje jejich pružnost.
  • Zlepšuje stav ledvin a močových cest.
  • Má močopudné, protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Léčí onemocnění jater a žlučníku.
  • Působí příznivě na nervový systém, uklidňuje.
  • Ulevuje při pocitu těžkých nohou a při otocích.
  • Podporuje regeneraci organismu, snižuje tělesnou teplotu při horečce, zlepšuje imunitu.

Nejvýznamnější účinky na zdraví člověka

Uvádí se, že 15 až 30 procent rostliny ibišku se skládá z rostlinných kyselin, včetně kyseliny citrónové, kyseliny jablečné, kyseliny vinné a  kyseliny hydroxycitronové. Ostatních chemických složek je mnoho. Nicméně, mezi nejdůležitější patří alkaloidy, antokyany, a quercetin. Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Z tohoto důvodu v posledních několika letech roste vědecký zájem o ibišek, a to díky malému výbuchu publikovaných výzkumných studií - zejména ve vztahu k cholesterolu a udržování krevního tlaku.

Krevní tlak

Ve studii publikované v roce 2004 bylo zjištěno, že vypitím několika šálku ibiškového čaje denně můžeme snížit krevní tlak. Sledování pacienti pílí výluh z 10 g ibišku po dobu čtyř týdnů. Během této doby se jim snížil krevní tlak, což je srovnatelné s výsledky pacientů, kteří brali léky na recept.

Jiná studie z roku 2007 také testovala vliv extraktu z ibišku na krevní tlak. Účastnící obdrželi sušený práškový extrakt z ibišků, obsahující celkem  250 mg antokyanů. Extrakt z ibišku byl schopen udržet hladinu krevního tlaku ve zdravém rozsahu.

Cholesterol

Další z tradičních použití ibiškového čaje je snížení hladiny cholesterolu v krvi (krevním séru). Ačkoli výzkum ukázal, smíšené výsledky několik dalších studií ukázalo, že ibiškový čaj může pomoci snížit nebo udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Klinická studie z roku 2007 trvající jeden měsíc testovala účinky ibiškového extraktů na hladinu cholesterolu v krvi. Celkem 42 subjektu bylo rozděleno do tří skupin. První skupina přijímala jednu 500 mg tobolku 3x denně (1500 mg / den), druhá skupina dostávala dvě tobolky 3x denně (3000 mg / den) a třetí skupina dostávala tři tobolky 3x denně (4500 mg / den). Ze studie vyplynulo, že optimální dávka je 1000 mg třikrát denně.

Další benefity

Ibiškový čaj dále lidé užívají na několik dalších potíží, i když všechny z nich nebyly testovány v klinických studiích. Jedním z takových použití je pomáhat udržovat zdravé srdce. Hibiscus sabdariffa obsahuje flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti a které se ukázaly býti vhodnými pro podporu srdečního zdraví. Ibiškový čaj se také využívá k léčbě kašle a špatné chuti k jídlu.

Dále je ibišku používáno pro jeho antibakteriální a antifungální (protihoubové, protikvasinkové) vlastnosti. Kromě toho, pití ibiškového čaje může pomoci trávicímu ústrojí při žaludečních potížích.

Běžné dávkování ibiškového výluhu nebo extraktu se ukazuje být bezpečné.

Dávkování:

  • Úprava hladiny cholesterolu: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně. 

  • Nízký nebo vysoký krevní tlak: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně.

Zdravý čaj z ibišku - příprava:

Abyste si dokonale vychutnali šálek ibiškového čaje, je zapotřebí mít kvalitní a ničím nešizený ibiškový čaj nejlépe z celých ibiškových poupat. Jedině takový rozvine naplno svou vůní, chuť a také účinky na organismus. Samotná příprava je velice jednoduchá. Pokud lahodíte více teplému čaji, pak je postup téměř stejný jako u běžného porcovaného nebo sáčkového čaje.
Jednu až dvě lžičky čaje zalejte jednou a půl deci vroucí vody a ponechte zhruba 5-8 minut vyluhovat. Pokud zvolíte ibiškové 
květy, pak je nechte vyluhovat 5-10 minut. Poté čaj stačí už jen přecedit. Použít můžete praktické sítko anebo sypaný čaj vložit přímo do ozdobného a praktického uzavíratelného síťka různých tvarů a provedení. Aby se do čaje uvolnilo co nejvíce účinných látek, je nutné dodržovat alespoň minimální dobu luhování. Čím déle necháte čaj luhovat, tím bude silnější.

Studený ibiškový čaj, který je ideální zejména pro osvěžení v horkých letních dnech, se připravuje obdobně. Čaj zalejte uvedeným poměrem vroucí vody, necháte vyluhovat po doporučenou dobu a scedíte. Pak už nezbývá nic jiného než počkat, až se vychladí.

Ibiškový čaj je možné doslazovat přírodními cukry - med, nebo spojit například s ledem a mátou a vytvořit si tak opravdu vydatný a zdravý ledový čaj, který povzbudí nejen v letních dnech.

Studenou variantou čaje zajisté překvapíte i návštěvu. Vychlazený čaj stačí nalít do sklenic, přidat citron a po okraji vytvořit ozdobnou cukrovou krustu.

ibiškový čaj dle tradice:

V malé nádobě se zahřeje 500 ml vody, ve které se na mírném ohni po dobu 5 minut vaří 2-3 polévkové lžíce sušeného květenství.

Pokud budete popíjet čaj pravidelně min. 3 týdny, můžete si být stoprocentně jisti, že jeho účinky pocítíte velice brzy. Ibišek je považován za nejúčinnější bylinu v boji s vysokým krevním tlakem a rovněž se výrazně podílí na správné funkci cévní soustavy.

Mezi jeho další pozitivní účinky patří stimulace paměti, redukce nadváhy, odstranění únavy, stresu a napětí. Díky účinným látkám známým jako antokyany je komplexně posilována funkce cév a kolagen, který je základní hmotou buněk, tkání a v neposlední řadě již zmiňovaných cév.

Pravidelným pitím tohoto lahodného červeného moku dosáhnete skvělých čistících účinků. Antokyany mají totiž také silné antioxidační účinky, které napomáhají čištění těla od volných radikálů, jenž se podílí například na vzniku srdečních nemocí nebo rakoviny.