Krásný den, je čas na dovolenou. I vy si ji zasloužíte. Ale nebojte, všechny objednávky vytvořené od 27.7. budou neprodleně vyřízeny po 3.8. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto.

Bachůry nebo-li orientální vykuřovadla.

Vůně Dubaje.
 
Dalším příspěvkem je něco zajímavého o nejcharakterističtější vůni emirátskeho prostředí, o oudu.
Oud je vonný olej získávaný z pryskyřice a tradičně používaný oběma pohlavími, muži i ženami v této oblasti. Má osobitou a fascinující vůni, kterou se cizinci v Emirátech brzy naučí rozpoznat. Oud – olej je jeden z nejdražších přírodních destilovaných vonných olejů na světě, jeho cena je rovna 1,5x ceny zlata a je skvělým suvenýrem, který si můžete vzít domů z vaší návštěvy Emirátů. Olej, známý pod jeho arabským jménem عود, pochází z pryskyřičného dřeva (známého jako Agarwood), které produkují stromy patřící k druhu Aquilaria rodu Thymelaeceae. Stromy jsou často náchylné na plísně a infikované stromy mají přebytek mízy, která pak v kmeni ztvrdne na pryskyřici. Po sklizni se pryskyřice destiluje na tmavě hnědou, hustou tekutinu známou jako Oud.
Ze 70 kg dřeva je vyrobeno pouhých 20 ml čistého výrobku. Dále se rozředí nosnou frakcí, aby se vytvořily vonné látky na bázi oudu. Místní tradiční producenti parfémů stále vyrábí své směsi s použitím opravdického oudového oleje sklizeného především z indického regionu Assam, na rozdíl od západních parfémů, kde jde skoro vždy o syntetický oud.
 
 
Orientální parfémy
 
 
Bakhoor je jemnější způsob, jak si vůní oudu vychutnat. Bakhoor svým způsobem nahrazuje osobní navonění parfémy, protože se používá k navonění celého životního prostoru, ať už se jedná o pětihvězdičkový hotel nebo tradiční kavárnu či soukromý dům. Před tisíci lety byl bakhoor zapalován arabskými kočovnými kmeny, které při zakládání tábora používaly kousky agarwood dřeva, napuštěného navíc jasmínem a santalem, aby obě vůně ve vzduchu voněly a odrazovaly hmyz a zlé duše. Podobně i dnes v moderní době, lidé napříč emiráty stále preferují používání bakhooru, který nechávají vzlínat na uhlíku ve svých domech, především při návštěvách, slavnostních chvílích, při svátcích. Bakhoor bývá ovoněn i jinými vůněmi, oblíbené jsou těžké vůně dřevité, ale i ambra, a různé citrusové tóny. Ručně se směsi tvarují na bloky, nebo kuličky, někdy klasicky jsou to jen kousky napuštěného dřeva. Doma jsou tyto kousky pálené na dřevěném uhlí nebo v elektrické mabchaře, aby se do místnosti uvolnil vonný kouř a zpříjemnil atmosféru.
Doporučujeme vyzkoušet pro začátek bukhoor Judi.