3 jednoduché a úžasné recepty s datlemi a datlovou pastou

3 jednoduché a úžasné recepty s datlemi a datlovou pastou

Nebojte se připravit něco nového ze zdravých surovin. Datle jsou plody datlové palmy, která se pěstuje v mnoha tropických oblastech světa. Datle se v posledních letech staly velmi populární. Datle se mohou pochlubit vysokým obsahem některých důležitých živin a jejich konzumace přimáší řadu zdravotních benefitů a různých vyžití v zdravé výživě.

Datlový dort

Tento jednoduchý recept svedou i děti. Mohou příjemně překvapit maminku nebo tátu.

Suroviny

20 vypeckovaných datlí nebo 200 g datlové pasty - Datlová pasta Premium Bayara 1 kg - Doteky orientu

¾ hrnku mléka

¾ hrnku cukru

1 hrnek mouky

1/2 hrnku oleje

prášek do pečiva

2 lžíce na drobno pokrájených ořechů

špetku mletého kardamonu, Kardamom mletý Bayara 125 g, 330 ml - Doteky orientu

popř.a nebo ještě špetku mleté skořice, Skořice mletá Bayara 40 g, 100 ml - Doteky orientu

 

Postup přípravy receptu

  1. Datle vypeckujeme, dáme do misky a zalijeme mlékem. Misku s mlékem a datlemi dáme asi na pár minut ohřát do mikrovlnky (nebo datle necháme přes noc v teplém mléce) aby datle změkly. Přidáme cukr a rozmixujeme na jemno (viz. fotka). Pokud použijeme datlovou pastu, toto předchozí odpadá, huráááá. 

  2. Přidáme olej a zamícháme. Dále přidáme po troškách prášek do pečiva s moukou a zamícháme. Nakonec přidáme (dle chuti) vlašské ořechy a špetku kardamonu (prášek).

  3. Vylijeme do formy. Troubu máme rozehřátou na 170°C a pečeme asi 35-40 minut (vyzkoušíme špejlí).

Poznámka

Dort může mít různé tóny hnědé až po černou - záleží na druhu datlí.

Ač se to možná nezdá, dort má úžasnou chuť a vůni :) možno podávat s vanilkovou zmrzlinou :) nebo ke kávě :)

 

Datlové muffiny s ovocem

Suroviny

80 g datlové pasty - Datlová pasta Premium Bayara 1 kg - Doteky orientu

1 zralý banán

100 g ovesných vloček

50 g pohankové nebo jiné mouky (rýžová, kokosová), myslím že kokosová se velmi hodí

mouky - Doteky orientu

30 g mletých mandlí nebo kešu ořechů  Kešu oříšky jumbo Bayara 200 g - Doteky orientu

1 a ½ lžičky prášku do pečiva

45 g kokosového oleje

Kokosový olej Anmol gold Dabur 500 ml - Doteky orientu

1 vejce

50 ml rostlinného mléka (nebo jiného, dle vás)

cca 150 g ovoce podle sezóny a vaší chuti, nebo třeba plátky mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Datlovou pastu dáme do misky, zalijeme 30 ml horké vody a rozmícháme. Přidáme nakrájený banán, vidličkou rozmačkáme a promícháme s datlovou pastou.

  2. Vločky rozmixujeme na mouku, smícháme s pohankovou moukou, mandlemi a práškem do pečiva. Přidáme rozehřátý olej, vejce, mléko a datle s banánem. Vymícháme hladké těsto a nakonec lehce vmícháme nakrájené ovoce.

  3. Těstem naplníme košíčky na muffiny a pečeme na 170°C přibližně 35 minut.

Poznámka

Místo datlové pasty můžeme použít datle, které na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme do vody a pak rozmixujeme.

Mléko můžeme samozřejmě použít i obyčejné. Pekla jsem kvůli kamarádce, která má celiakii.


Datlové raw tyčinky s kešu ořechy a meruňkami

Super nenáročný recept na raw tyčinky ke svačině i do práce.

Nepeče se, hurá.

Bude vám stačit slabá půlhodinka a je to.

Suroviny

400 g datlové pasty 

Datlová pasta Premium Bayara 1 kg - Doteky orientu

100 g kešu

Kešu oříšky jumbo Bayara 200 g - Doteky orientu

100 g sušených meruněk

Meruňky sušené Bayara 200 g - Doteky orientu

Postup přípravy receptu

  1. Datlovou pastu pokrájíme na menší kousky, vložíme do misky, přisypeme nahrubo pokrájené kešu ořechy a sušené meruňky pokrájené na menší kostičky. Vše spolu důkladně propracujeme v kompaktní hmotu, ze které hned tvarujeme tyčinky o hmotnosti cca 60 g.

  2. Každou tyčinku zvlášť zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v lednici. Takto vydrží v chladu i několik týdnů. Chutnají skvěle, dodají potřebnou energii, jsou zdravé bez přidaného cukru a oproti kupovaným, vyjdou minimálně 5 x levněji.

Pokud byste zrovna neměli chuť do pečení u nás lze koupit výběrové ručně připravované arabské sladkostí dle tradičních receptur - skutečný originál.

Arabské sladkosti - Doteky orientu