• 1 z 4
 

Garam masála Bayara 200 g

 

Garam masála Bayara 200 g.

Garam masála je pikantní až ostrá směs koření připravovaná v jižní Asii, především Indii a Pákistánu. Používá se k ochucení například jogurtu, a rozličných pokrmů Indické kuchyně, včetně jídel připravovaných na jehle a na grilu.

Směs se v různých regionech Indie a Pákistánu skládá z odlišných ingrediencí. Tradiční jihoasijské hospodyně si připravují garam masálu doma samy podle svého rodinného receptu, běžně se však v zemích tohoto regionu prodávají hotové směsi, které jsou v balené podobě k sehnání i v Evropě.

Garam znamená „horká, teplá“ a masálá značí libovolnou „směs koření“ (obě slova jsou převzata z perštiny). Doslovný překlad je tedy „horké koření“ či „teplé koření“. Uvádí se, že směs se tak nazývá pro svou schopnost podpořit trávení, a tudíž zvýšit tělesné teplo.[1] Nelze však vyloučit, že původním důvodem pro název „garam“ je to, že se koření pro garam masálu obvykle před umletím tepelně upravují. 

Jedna možná varianta typická zvláště pro severoindický Kašmír se skládá z římského kmínučerného pepřehřebíčkumuškátového ořechukoriandru, zeleného i černého kardamomu a bobkového listu a často též badyánu. V jižní Indii to bude bez římského kmínu a jen s černým kardamomem, zato kromě muškátového oříšku i tzv. muškátový květ. V Pandžábu se vynechá zelený kardamom, badyán i muškát, zato se přidává sušený zázvor. Recepty se liší nejen podle regionů, ale i dle osobního gusta[2] a žádný z nich není autentičtější než ty ostatní. Směs celého koření se obvykle krátce nasucho opraží (což zvyšuje aromatičnost) a poté se umele na prášek.

Srovnání ingrediencí garam masály typické pro tři různé státy Indie:

Kašmírská Kéralská Pandžábská
černý pepř - černý pepř
římský kmín - římský kmín
zelený kardamom - -
černý kardamom černý kardamom černý kardamom
skořice skořice skořice
hřebíček hřebíček hřebíček
badyán badyán -
muškátový ořech muškátový ořech -
bobkový list - -
koriandr - -
- muškátový květ -
- - sušený zázvor
Dostupnost Skladem (> 5 ks)
69 Kč
   
Kód produktu 845
Značka Bayara
Webová stránka značky bayara.com/
Kategorie Koření
 

Složení: koriandr, skořice, fenykl, římský kmín, kardamom, černý pepř, muškátová ořech, badyán, zázvor, hřebíček, bobkový list, 

Od certifikované firmy splňující ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, HACCP.  

Upozornění: Uchovávejte v suchu a chladu. 

Vyrobeno v SAE. 

Výživové ukazatele v 100 g výrobku:

Energie: 300 kcal/ 1255 KJ

Bílkoviny: 10,0 g

Sacharidy: 70,0 g, z toho cukry 0,0 g

Tuky: 10,0 g, z toho nasycené tuky 0,0 g

Vláknina: 40,0 g

Sůl: 0,4 g

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:

Náš dodavatel sušených plodů, luštěnin a koření. Emirátská firma, výrobce, Bayara přináší přírodní ingredience z celého světa na váš stůl prostřednictvím široké řady sušeného ovoce, datlí, oříšků, koření, bylinek a luštěnin.

Bayara je certifikovaná firmy splňující ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, HACCP.  

Bayara je jedním z předních producentů sušeného ovoce, luštěnin, ořechů a koření na Středním východě. Nabídka této značky zaručuje odpovědné získávání a zpracování přírodních zemědělských surovin, kde se také využívá moderních metod recyklace odpadů.
 

https://bayara.com/about.php