Krásný den, je čas na dovolenou. I vy si ji zasloužíte. Ale nebojte, všechny objednávky vytvořené od 27.7. budou neprodleně vyřízeny po 3.8. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto.

Libanonský burgul bedfín

Recept na domácí pilaf z cizrny a bulguru: Burghul Bedfín

burgul

Dnes vás seznámím s burgul bedfín, což je zdravé a chutné jídlo ze Středního východu. V receptu lze použít kuřecí maso, dušené hovězí i skopové nebo jednoduše bez, kdy vegetariánsky nahradíme vše zeleninovým vývarem. Recept, který miluji já a dnes si ho představíme, je s kuřetem. Použila jsem kuřecí prsa, ale můžete použít i polovinu kuřete nebo dokonce celé kuře v závislosti na množství strávníků. 

Burghul nebo burgul jsou předvařená a vysušená pšeničná zrna předem zpracovaná. Může být použit v pilafech, polévkách, pekařském zboží, nebo jako nádivka, ale je nejvíce známý jako hlavní složka v tabbouleh salátu a kibbeh. Je to běžná přísada v blízkovýchodní a středomořské kuchyni a má lehkou a ořechovou chuť.

tabbouleh salát: 

kibbeh: 

Oba pokrmy stojí za to vyzkoušet. Mňam,

A tohle je burgul bedfín:



Ingredience: (Asi pro 4-5 porcí)

2 velká kuřecí prsa vařená zakrytá vodou se 2 bobkovými listy, 1 skořicovou tyčinku, malou mrkví, černým pepřem, malou cibulí, 2 kardamomy (mletý i celé tobolky, není problém)

Některé ingredience lze zakoupit zde:

 Koření - Doteky orientu

2 šálky bulguru hrubšího (i když je možné použít i jemný burgul, který se spíše hodí na přípravu salátu tabbouli) 

Burghul jemný Bayara 400 g - Doteky orientu

2 šálky vařené cizrny

např. tato: Cizrna sušená Bayara 400 g - Doteky orientu

4 šálky kuřecího vývaru

1 střední cibule nakrájená na plátky

2 lžíce rajčatové omáčky

Olivový olej (můžete nahradit máslem ghee)

Přírodní tuky a oleje - Doteky orientu

Sůl, pepř, koření podle chuti

Postup:

Poté, co uvaříte kuře, nechte okapat, vychladnout a oberte maso z kostí.

V hrnci smažte cibuli na ghee nebo na olivovém oleji, přidejte koření. Za pár minut přidejte umytý a okapaný bulgur, promíchejte pár minut, pak přidejte cizrnu, rajčatovou pastu a vývar. Přiveďte k varu a pak nechte vařit stejně jako rýži.

Podáváme s kuřecím masem, kterým poklademe pokrm. Toto jídlo se podává se zeleným salátem a s obyčejným bílým jogurtem.

S tímto jednoduchým jídlem všechny ohromíte, ať už rodinu nebo přátele.

Dobrou chuť.