Jednoduchý veganský Dhál
Pikantní veganský pokrm - čočka Dhál
45 min
4 porce
Dhál, (také daal, dal) je v podstatě hustá jihoasijská čočková omáčka, která je často připravována na ghí nebo na másle. V tomto receptu na červenou čočku se používá trochu sezamového oleje místo tradičního ghí, což z něj dělá veganské jídlo. Vy si použijte, co je libo.
Obecně se toto populární indické jídlo připravuje na mnoho různých způsobů. Používají se různé druhy čočky i jiné luštěniny. Ty jsou vařeny s různým kořením, někdy i s masem a zeleninou. Je snadné upravit dhál, aby byl mírně nebo více pikantní a dhál může být samostatné jídlo i příloha.
My si připravíme jednoduchý dhál, který je snadné uvařit v jednom hrnci.
Ingredience:
1 lžíce sezamového oleje (nebo ghí)
Přírodní tuky a oleje - Doteky orientu
1 šálek cibule (bílá, jemně nasekaná)
2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
1 lžíce čerstvého nebo mletého zázvoru (jemně nasekaný)
4 šálky vody (nebo zeleninový vývar)
1 šálek sušené červené čočky (opláchnuté)
1 čajová lžička mletého římského kmínu
1 čajová lžička mletého koriandru
1 čajová lžička mleté kurkumy
1/4 lžičky mletého kardamomu
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky kajenského pepře
1 čajová lžička soli (nebo podle chuti)
2 lžíce rajčatové pasty
Spousty vhodných ingrediencí najdete: Sušené plody - Doteky orientu
Jak na to:
V cca 3-litrovém hrnci rozehřejte sezamový olej na mírném ohni. Jakmile je olej horký, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Při vaření často míchejte, dokud nakrájená cibule zprůsvitní, asi 6 minut.
Za stálého míchání přidejte vodu nebo vývar, čočku, kmín, koriandr, kurkumu, kardamom, skořici, kajenský pepř a sůl. Ztlumte oheň, zakryjte a nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud se čočka nerozvaří.
Vmíchejte rajčatovou pastu a vařte ještě několik minut. V případě potřeby přidejte do dhálu více vody. Nakonec servírujte a třeba si dhál ozdobte kusem sójového/běžného jogurtu a nasekaným čerstvým koriandrem. Podáváme horké.
Dhál může být konzumován samotný, někdy se podává s chlebem roti popř. naan. Basmati rýže a quinoa jsou také obvyklé přílohy.
Tipy:
Na rozdíl od jiných sušených luštěnin, není třeba červenou čočku namáčet.
Při přípravě ingrediencí zkombinujte veškeré koření v malé misce. To vám usnadní a zrychlí postup a pak je vše vhoďte do hrnce.
Pokud budete mít mnoho hostů, můžete mít drcené chilli k dispozici, aby si každý mohl upravit svou porci, jak má rád.
O indické kuchyni je známo, že bývá dost na pikantní , ale to nemusí být. Chcete-li si to přispůsobit, vynechte z receptu kajenský pepř. Místo toho použijte nakrájenou zelenou pariku.
Nebo třeba chuťově trošku pozměníme i barevně použitím jemně nakrájené červené cibule.
Chcete-li omáčku mírně zahustit, smíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu se studenou vodou na hladkou kašičku. Vmíchejte do dhálu, přiveďte k varu a pak provařte.
Dobrou chuť!