Krásný den, je čas na dovolenou. I vy si ji zasloužíte. Ale nebojte, všechny objednávky vytvořené od 27.7. budou neprodleně vyřízeny po 3.8. Děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto.

Jednoduchý veganský Dhál

Pikantní veganský pokrm - čočka Dhál

45 min

4 porce

Dhál, (také daal, dal) je v podstatě hustá jihoasijská čočková omáčka, která je často připravována na ghí nebo na másle. V tomto receptu na červenou čočku se používá trochu sezamového oleje místo tradičního ghí, což z něj dělá veganské jídlo. Vy si použijte, co je libo. 

Obecně se toto populární indické jídlo připravuje na mnoho různých způsobů. Používají se různé druhy čočky i jiné luštěniny. Ty jsou vařeny s různým kořením, někdy i s masem a zeleninou. Je snadné upravit dhál, aby byl mírně nebo více pikantní a dhál může být samostatné jídlo i příloha.

My si připravíme jednoduchý dhál, který je snadné uvařit v jednom hrnci.

 

 

Ingredience:

1 lžíce sezamového oleje (nebo ghí)

 Přírodní tuky a oleje - Doteky orientu

1 šálek cibule (bílá, jemně nasekaná)

2 stroužky česneku (jemně nasekaný)

1 lžíce čerstvého nebo mletého zázvoru (jemně nasekaný)

4 šálky vody (nebo zeleninový vývar)

1 šálek sušené červené čočky (opláchnuté)

1 čajová lžička mletého římského kmínu

1 čajová lžička mletého koriandru

1 čajová lžička mleté kurkumy

1/4 lžičky mletého kardamomu

1/4 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky kajenského pepře

1 čajová lžička soli (nebo podle chuti)

2 lžíce rajčatové pasty

Spousty vhodných ingrediencí najdete: Sušené plody - Doteky orientu

 Koření - Doteky orientu

Jak na to:

V cca 3-litrovém hrnci rozehřejte sezamový olej na mírném ohni. Jakmile je olej horký, přidejte cibuli, česnek a zázvor. Při vaření často míchejte, dokud nakrájená cibule zprůsvitní, asi 6 minut.

Za stálého míchání přidejte vodu nebo vývar, čočku, kmín, koriandr, kurkumu, kardamom, skořici, kajenský pepř a sůl. Ztlumte oheň, zakryjte a nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud se čočka nerozvaří.

Vmíchejte rajčatovou pastu a vařte ještě několik minut. V případě potřeby přidejte do dhálu více vody. Nakonec servírujte a třeba si dhál ozdobte kusem sójového/běžného jogurtu a nasekaným čerstvým koriandrem. Podáváme horké.

Dhál může být konzumován samotný, někdy se podává s chlebem roti popř. naan. Basmati rýže a quinoa jsou také obvyklé přílohy.

Tipy:

Na rozdíl od jiných sušených luštěnin, není třeba červenou čočku namáčet.

Při přípravě ingrediencí zkombinujte veškeré koření v malé misce. To vám usnadní a zrychlí postup a pak je vše vhoďte do hrnce.

Pokud budete mít mnoho hostů, můžete mít drcené chilli k dispozici, aby si každý mohl upravit svou porci, jak má rád.

O indické kuchyni je známo, že bývá dost na pikantní , ale to nemusí být. Chcete-li si to přispůsobit, vynechte z receptu kajenský pepř. Místo toho použijte nakrájenou zelenou pariku.

Nebo třeba chuťově trošku pozměníme i barevně použitím jemně nakrájené červené cibule.

Chcete-li omáčku mírně zahustit, smíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu se studenou vodou na hladkou kašičku. Vmíchejte do dhálu, přiveďte k varu a pak provařte.

Dobrou chuť!