Džezva 2




Detailní popis produktu
Ručně vyráběná měděná džezva. Je vyrobena tradiční řemeslnou metodou.
Objem: 300 ml
Měď byla preferována v kuchyni mnoho staletí pro její bezpečnost a zdravé vaření. Materiál je známý pro vysokou tepelnou vodivost mědi a umožňuje snadný a rychlý ohřev, a tím pádem se také ušetří elektrická energie.
Materiál: měď, cín, rukojeť slitina
plášť - tepaná měď, vnitřek - potravinářský cín
Objem: 300 ml (velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit)
Průměr dna: cca 9 cm
Země původu: Turecko
100% ruční výroba
Upozornění: Nádoba není vhodná k přípravě kávy na indukci.
O džezvě:
Vaření kávy v džezvě je jednou z nejstarších metod přípravy kávy. Džezvy - tyto krásné malé konvičky se používaly v horkém pouštním písku v arabských a tureckých kulturách, kde se káva připravovala stovky let, dlouho předtím, než se stala populární na Západě.
Postup je poměrně jednoduchý. Do džezvy se vlije kvalitní voda a dá se pomalu vařit (někdy rovnou i s cukrem - podle libosti). Přidá se velmi jemně mletá káva. Zamíchá se to. Jak se voda začíná vařit, v úzkém hrdle začne stoupat pěna. Džezva se nadzvedne, pěna se vmíchá dovnitř a nádoba se dá znovu zahřívat. Toto se několikrát opakuje. (3x) Poté se nádoba stáhne z ohně a kávová sedlina se usadí. Vaření obvykle trvá nejméně sedm minut, a toto je správný, pomalý a záměrný způsob přípravy kávy. Docílíte tím skutečně správné chuti a aroma kávy.
Výsledná káva je hustá, s intenzivní chutí, s ještě větší usazeninou a „žvýkavostí“ než šálek kávy typu French press. Obvykle se pije v malých množstvích – oblíbeným způsobem podávání jsou šálky demitasse nebo na espresso.
Turecká káva bývá také slazena a kořeněna – do konvice s kávou se přidává cukr a mletý kardamom nebo skořice.
Nezbytné je podávat s kávou i sklenku vody. Často se káva podává s datlemi, fíky, lukumem apod.