Něco o mastixu nebo-li o pryskyřici masticha

Něco o mastixu nebo – li o pryskyřici masticha

Řecko a řecké ostrovy bývají dost oblíbenou destinací pro nás čechy. Lidé si často přiváží různé tamní delikatesy a zvláštnosti. Kdopak z vás si odtamtud přivezl i mastichu?

Mastix vytéká při naříznutím kůry pistácie lentišku (řečík lentišek), 5-6 m vysokých stromů, rostoucích především ve středomoří. Nejlepší mastix ovšem pochází z egejského ostrova Chios, kde se stále získává velmi starou tradiční metodou sběru.

Používání pryskyřice, kterou pak stromy roní, je známo už z dob starého Egypta a Antiky. Byla velmi ceněna pro své léčivé účinky, žvýkala se na posílení dásní a žaludku, odstranění nedobrého dechu a vitalizaci pokožky. V orientálních zemích i v zemích, kde se praktikuje ájurvéda se masticha používá především jako žvýkačka pro desinfenci úst a zubů a k prevenci zánětů žaludku. Zdravotní přínosy této zcela přírodní pryskyřičné žvýkačky lidé využívají k léčbě žaludečních a zubních problémů dodnes a nabízí se i vám jako alternativní řešení vašich obtíží.

Jako vykuřovadlo při aromaterapii má očišťující a projasňující účinky, zahání únavu, depresivní stavy a smutek, probouzí naše druhé já, na fyzické úrovni působí i proti nachlazení a kašli. Hodí se jako prostředek prohlubující meditaci, přivádí k nám světlo, čistotu a jas. Zahání depresivní nálady a tísnivé pocity. Odhání nemoci, zejména u dětí. Při spalování vydává masticha jemnou pryskyřičnatou a balzamickou vůni s doteky citrusů a mandlí.

Masticha a Helicobacter

Lékařský časopis The New England Journal of Medicine (N Engl J Med 1998; 339: 1946 December 24, 1998 DOI: 10.1056 / NEJM199812243392618) zveřejnil výsledky studie provedené vědci z University of Nottingham (Nottingham university). Vědci prokázali, že mastix je schopen potlačit bakterii Helicobacter pylori.

A není to jediný typ bakterií, které masticha zabíjí. Četné studie prokázaly účinnost při eradikaci takových běžných typů patogenů, jako je Staphylococcus aureus, Lactobacillus plantarum, Pseudomonas fragi, Salmonella enteritidis, Sarcina lutea, Escherichia coli, Candiada albicans, Cadida parapsilosis, Torulopsis glabocillus a další.

Řečtí vědci také potvrdili zlepšení jater v důsledku očistné (detoxikační) kůry mastichou. Navíc je známo, že masticha pomáhá s žaludečními vředy a duodenálními vředy, gastritidou a zmírňuje pálení žáhy.

Skládá se z přibližně 40% pryskyřičných kyselin, 50% resenu a 2% esenciálních olejů. Začíná změkčovat při 80 stupních Celsia a tát při 100 stupních celsia za vydávání příjemné vůně.

Druhy:

  • přírodní mastix (nahnědlé)
  • mastix Bombay (velmi tmavý)
  • mastix Electa (světle žlutá), který se využívá přímo jako žvýkačka nebo do jídla a v aromaterapii.

Největším evropským výrobcem je řecký ostrov Chios. K získání kilogramu mastixu, je nutný extrakt asi 10 stromů. 

Mastichu najdete ve formě slz, nebo se po rozemleti na prášek vyrábí kapsle a rovněž se práškem obohacuji běžné žvýkačky a zubní pasty, dokonce ji najdete i v cukrovinkách.

 

 

 

  

 

 turecké delight - lukum s mastichou